“Wat Vlaamse regering nu doet bij het Selam College in Genk, is gevaarlijk”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het Selam College in Genk krijgt geen erkenning voor de start van het nieuwe schooljaar. Het is de eerste school in Vlaanderen die opgericht is door een islamitische federatie.

De school heeft nauwe banden met de Turkse beweging Milli Görüs. De oprichting van de school leidde tot grote ongerustheid bij toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hij bestelde een onderzoek bij de staatsveiligheid.

Op basis van dat verzoek heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) besloten om de school geen erkenning te geven. Onderwijssocioloog Orhan Agirdag (KU Leuven) kan de beslissing niet begrijpen.

“Op basis waarvan is beslist om de Staatsveiligheid een onderzoek te laten starten? Hoe kan je nog voor je opengaat de rechten van het kind niet respecteren?”, vraagt Agirdag zich luidop af in Het Nieuwsblad. 

“Het was een politieke poging om de opening van een school tegen te houden op basis van een ideologie, en dat in een land waar de meerderheid van de scholen wél religieus zijn. Dat is een gevaarlijk precedent. De levensfilosofie van Millî Görüş is niet de mijne, maar bij mijn weten hebben conservatieve mensen ook grondrechten."