Nieuwe trend tegen de strijd voor het klimaat: Bierproducent hernieuwt verpakking

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Om de strijd tegen plastic aan te gaan komen heel veel bedrijven met een milieuvriendelijk alternatief voor hun plastic verpakking. Carlsberg is aan het overwegen om zijn bier in kartonnen flesjes aan te bieden.

Drinken we binnenkort allemaal bier uit een kartonnen flesje? Carlsberg wil zijn bierflesjes maken op basis van houtvezels. Volgens de Deense brouwer is dat de toekomst. Aan de binnenkant van het flesje zal een laagje PEF, een bioplastic gemaakt uit plantaardige stoffen, zitten. Dat doen ze om het gas in de fles te bewaren. 

Carlsberg ziet veel voordelen in de nieuwe verpakking. Zo weegt het minder, de papieren flesjes zijn veel lichter dan glazen waardoor er minder energie verbruikt wordt bij het transport. Het is echter nog te vroeg om te zeggen wanneer de bierflesjes op de markt zullen zijn.

Verpakkinsdeskundige, Peter Ragaert (UGent), neemt het toch op voor de gekende PET-fles. Alternatieve verpakkingen zijn vaak moeilijk recycleerbaar. "Hoe ga je het sorteermachine duidelijk maken dat er aan de binnenkant nog een PEF laagje zit?", klinkt het. Volgens hem is milieuvriendelijke verpakking, een verpakking dat bestaat uit slechts één materiaal.