Stefan Everts moet noodgedwongen ingrijpen na zijn malaria-aanval: “Ik besef dat het niet gaat”

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: VTM-Nieuws
Donderdag is het een droevige verjaardag voor Stefan Everts. Dan is het precies een jaar geleden dat hij in het ziekenhuis werd opgenomen met een malaria-aanval.

Wat daarna volgde was pure horror voor Stefan Everts. Eerst moest hij vechten voor zijn leven en daarna moest hij acht van zijn tien tenen laten amputeren. “Ik had 33% malaria in mijn bloed. Het was een van de eerste dingen die de dokter tegen mij zei toen ik weer bij bewustzijn was: we zijn gaan opzoeken wie dit ooit overleefd heeft, maar we hebben niemand gevonden”, vertelt Stefan in Het Nieuwsblad. 

“Wow, dan besef je hoe close het geweest is. Ik had nog een sterk en gespierd lichaam dankzij mijn sportachtergrond. Wellicht is dat mijn redding geweest. Al is er van dat sterke lijf niet veel overgebleven. Toen ik uit die coma kwam, woog ik 10 kilo lichter en was al mijn spiermassa verdwenen. Ik leek wel een pudding.”

Het voor de ex-motorcrosser een jaar met ups en downs. “Heel frustrerend, want ik wil dat alles goed vooruitgaat. Als ik vroeger met een breuk in het ziekenhuis lag, begon ik meteen te plannen. Wanneer kan ik de training hervatten? Wanneer kan ik weer wedstrijden rijden? Nu dacht ik ook zo.Tegen de zomer zal ik weer in orde zijn.” 

“Maar toen het lente was besefte ik dat dat niet haalbaar was. En zo moest ik mijn planning steeds bijstellen. Dat is niks voor mij. Maar het kan niet anders. Ik voel wat ik voel. Ik besef dat de vooruitgang heel traag verloopt. Ik bekijk het nu op langere termijn en hoop dat ik over een jaar tenminste pijnvrij kan leven.” 

“Ik heb onlangs de zware, pijnstillende medicatie afgebouwd. Ik wou van die rotzooi af, want het had invloed op mijn gedrag. Bovendien had ik het vermoeden dat het toch niet hielp. Ik kreeg gelijk, want ik heb nu evenveel pijn als voorheen."