Rookmelders vanaf 2020 verplicht: Welke kopen? Waar ophangen?

bron: VRT
door: BMO
Afbeelding bron: Pixabay
Rookmelders zijn vanaf 1 januari wettelijk verplicht in elke Vlaamse woning. Maar welke rookmelders moet u nu kopen en waar moet u ze ophangen?

Sinds 2013 was het in huurwoningen en nieuwbouwwoningen al verplicht om één rookmelder per verdieping te hebben. Nu wordt dit uitgebreid naar alle woningen in Vlaanderen. Bedoeling is het grote aantal doden door woningbranden te doen dalen.

Waar moet je nu op letten als je rookmelders koopt? Het is vooral belangrijk dat de melder tien jaar meegaat. Dat is wettelijk verplicht, maar bespaart je ook van vervelende toestanden. Als je een andere rookmelder koopt, bijvoorbeeld met een vervangbare batterij, dan krijg je regelmatig irriterende piepgeluiden die je waarschuwen dat je de batterij moet vervangen. Rookmelders met een batterij die tien jaar meegaat, vind je in elke doe-het-zelfwinkel.

En waar hang je de rookmelders het best op? Belangrijk is om ze in de hal van de woning, zowel boven als beneden, op te hangen. Daar passeert de rook als het in een aanpalende kamer brandt. Men zou misschien ook denken aan de keuken, omdat daar snel vuur kan ontstaan. Maar dat is geen goede plaats omdat de toestellen daar heel vaak vals alarm kunnen geven. Tot slot is het ook aangewezen om een rookmelder op te hangen in de kamer waar je je telefoon of de batterijen van je elektrische fiets oplaadt, omdat het risico bestaat dat de batterij in brand vliegt. 

Tags rookmelder