Dé vraag in deze periode: komt er ooit nog een witte kerst door klimaatopwarming?

door: BMO
Afbeelding bron: Pixabay
De kans dat we volgende week een witte kerst zullen hebben, is heel erg klein. Met temperaturen van om en bij de 14 graden, is het deze week opvallend warm voor de tijd van het jaar. En dat merkt ook de natuur. Is er ooit nog wel een kans op een witte kerst door de klimaatopwarming?

Verschillende planten en vogels voelen zelfs de eerste lentekriebels en ontwaken nu al uit hun winterrust. Het is een opvallend zicht. Het is eind december en verschillende planten staan nu al in bloei.

De natuur ontwaakt, terwijl ze eigenlijk in winterrust zou moeten zijn. “Je merkt dat een paar planten zoals de dode netel gewoon al terug in bloei staan”, zegt Jelle Van den Bergh van Natuurbeheer PXL op TV Limburg. “Normaal komt deze plant pas in maart in bloei.”

De oorzaak van deze vroegbloeiers is het opvallend zachte weer. Met dagtemperaturen van rond de 14 graden C zitten we momenteel bijna 10 graden C boven het maandgemiddelde van december.  En dat brengt niet alleen de planten in verwarring, ook heel wat dieren voelen nu al de eerste lentekriebels. “Wat opvalt is dat de vogels enorm vroeg in lentestemming zijn”, vervolgt Jelle Van den Bergh.

Dit fenomeen heeft niet alleen te maken met warme Zuiderse lucht die naar hier wordt gevoerd, ze pas ook in het bredere verhaal van de klimaatopwarming. Meterlogen meten de laatste winters opvallend veel zachte periodes op.