Krijgen we een witte kerst? Dit zeggen de weerkundigen erover

door: STS
Witte kerst
Afbeelding bron: Pixabay

Nog minder dan twee weken en het is weer Kerstmis. Velen dromen van een witte kerst, hoewel dat vrij uitzonderlijk is in ons land.

Om officieel van een witte kerst te mogen spreken, moet er op kerstdag om 08.00 uur 's ochtends een centimeter (of meer) sneeuw liggen.

Of dat dit jaar het geval zal zijn, valt nog af te wachten. Het KMI zegt dat de kans klein is, "in het centrum".

"Een vrij krachtige zuidwestelijke stroming met soms wat regen bepaalt ons weerbeeld in deze periode", valt te lezen in de veertiendaagse verwachtingen.

"De maxima liggen in het centrum tussen 6 à 8 graden, wat ongeveer normaal of iets boven normaal is voor de tijd van het jaar. In het centrum is de kans op een witte kerst klein."

"Het is nog niet met zekerheid te zeggen", lezen we bij NoodweerBenelux. "De kans op een groene kerst, zonder sneeuw, is klimatologisch gezien in ieder geval een stuk groter."

"Wel zijn er signalen dat sommige teleconnecties (een band op zeer grote afstand in de atmosfeer, red.) voor een iets verhoogde kans op winterse settings zouden kunnen zorgen richting eind december. Dit blijft echter nog sterk onzeker."