Hij deed zijn plicht bij de aanslagen op Zaventem: "Maar het kwam mij duur te staan"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Een man die 34 jaar lang op de luchthaven van Zaventem werkte, verloor zijn job door de aanslagen van 2016. Hij had feiten die er gebeurden, niet mogen communiceren naar de buitenwereld.

Mark Talemans was op 22 maart 2016 zoals altijd aan het werken in de controlekamer van de luchthaven. Daar werkte hij de scherminformatie voor de passagiers bij.

Rond 08.00 uur lieten de terroristen hun bommen afgaan. Talemans belde zijn echtgenote om te zeggen dat hij ongedeerd was. Daarna belde hij VTM op, waardoor hij live in de radiouitzending van Joe FM terechtkwam. Hij vertelde de luisteraars wat er zich afspeelde op de luchthaven: bomaanslagen, ontploffingen en chaos.

Ontslagen

Die beslissing kwam Talemans duur te staan, want hij verloor zijn werk. Enkel bevoegde woordvoerders van Brussels Airport mogen communiceren met de buitenwereld, was de redenering.

"Ik wilde mensen zo snel mogelijk waarschuwen om niet naar de luchthaven te komen en de baan vrij te houden zodat de hulpverleners doorkonden. Ik heb gedaan wat ik als verantwoordelijke burger moest doen. Ik zou het opnieuw doen", zegt de nu werkloze Talemans in De Morgen.