Hij wil werk maken van de erkenning: "Grote Moskee kan andere moskeeën inspireren"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Voor Rudi Vervoort, minister-president van Brussel, is het belangrijk dat de Grote Moskee aan het Jubelpark in Brussel snel een erkenning krijgt.

De Belgische Moslimexecutieve heeft een aanvraag ingediend om de Grote Moskee te laten erkennen. In april vorig jaar trok Saudi-Arabië zich terug uit de gebedsplaats. Het land stak geld in de moskee en predikte er vijftig jaar lang het 'salafo-wahabisme', "een voedingsbodem voor extremisme", aldus de parlementaire onderzoekscommissie die opgericht werd na de terreuraanslagen van maart 2016.

De moskee wil nu evolueren naar een pluralistisch gebedsoord voor álle moslims. De erkenning ervan zal evenwel nog wat voeten in de aarde hebben. Justitie en de stad Brussel moeten nog adviezen geven, en dat geldt ook voor Staatsveiligheid en andere inlichtingendiensten. Bovendien zouden er interne spanningen zijn binnen de Moslimexecutieve.

Symbooldossier

"Ik hoop dat de effectieve erkenning snel volgt, want het is een belangrijk symbooldossier dat andere moskeeën kan inspireren", aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) in De Standaard.