Club Brugge heeft volgens analist meer dan één probleem vanavond

door: BVDO
Club Brugge moet vanavond in de terugwedstrijd van de halve finale van de Beker van België tegen Zulte Waregem vol aan de bak. Volgens analist Marc Degryse is het niet ondenkbaar dat blauwzwart vanavond uitgeschakeld wordt en hij ziet daar verschillende problemen voor die Club zelfs de titel kunnen kosten.

Vooral in de punt toont Club Brugge de laatste weken weinig trefzekerheid.  “In de eerste plaats omdat hun aanvallers niet goed genoeg meer zijn”, vertelt Degryse aan Het Laatste Nieuws.  “Club is té afhankelijk geworden van de goals van Vanaken. Ze hebben vijf wedstrijden gespeeld na Nieuwjaar en geen enkele aanvaller maakte tot dusver een doelpunt. Stel je eens voor dat dit gebeurt in de éérste vijf wedstrijden van het seizoen. Dan is de kans groot dat je zoiets een heel jaar meesleurt. Een spits van de beste ploeg van het land – een ploeg die normaal gezien kampioen wordt – hoort minstens 15 goals te maken in een seizoen.”

Maar ook centraal zijn er heel wat problemen.“Het middenveld met Vormer en Vanaken is ook minder dominant. De misser van Ruud tegen Antwerp is symbolisch voor zijn hele seizoen – hij twijfelt te veel in de zone van de waarheid. Dat toont dat scoren iets mentaals is. ’t Zit in het kopje. Die kans ­tegen Antwerp... – Vormer heeft één, twee seconden de tijd om na te denken wat hij gaat doen. Je ziét dat hij zonder overtuiging trapt. Het was precies of hij rap van de bal wou af zijn.”

En de bekeruitschakeling zou wel eens zijn gevolgen kunnen hebben in de competitie.  “In principe moet Club zich kunnen kwalificeren. Maar áls het mislukt... Dán wordt het ambetant voor Club. Dan hebben zij een doel gerateerd dat zij zélf hebben vooropgesteld. Dat zal toch een tik zijn. En dan moet je drie dagen later naar Michel Preud’homme die klaarstaat om nóg een uppercut uit te delen. En intussen is daar Gent dat goéd voetbal speelt, iedereen opeet en luidop verkondigt dat de titel nog niet gestreden is...”