Weerman David Dehenauw is op zijn hoede voor storm Ciara: "Maar ook niet overdrijven"

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Heel het land zet zich schrap voor storm Ciara. Die zal vanavond en vannacht op zijn hoogtepunt zijn.

Iedere weerman is het over eens dat storm Ciara voor schade zal zorgen. Rukwinden kunnen schade veroorzaken vanaf 80 kilometer per uur. “Die zullen er zijn in elke provincie, mogelijk zelfs tot 100 km/u. Maar schade is moeilijk te voorspellen. Die is deels afhankelijk van het weer, maar ook van de toestand waarin gebouwen of bomen verkeren en van voorzorgsmaatregelen", legt weerman David Dehenauw uit bij Het Laatste Nieuws.

"Maar we moeten dit niet overdrijven. De laatste keer dat we windstoten hadden tot 120 km/u, was vorig jaar in Stabroek. Dat we windstoten tot 130 km/u hadden, is al zeker twee jaar geleden. Echt uitzonderlijk is iets voor het KMI pas als het één keer in de 30 jaar voorkomt. Dus we moeten het niet opkloppen.”

“De storm Ciara heeft een zeer groot windveld, dat bovendien in zijn volledige lengte over ons land trekt. Ik verwacht geen grote verschillen in windsterkte tussen verschillende regio’s. Dat wil echter niet zeggen dat er overal windstoten tot 130 km/u komen, maar toch zal de schade meer verspreid zijn.”