Alarmerende cijfers over agressie tegen buschauffeurs: Vlaams Belang lanceert voorstel

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De agressie tegenover chauffeurs van De Lijn is opnieuw toegenomen. De medewerkers van De Lijn worden steeds vaker het slachtoffer van agressie. Het aantal dagen dat zij werkonbekwaam zijn, steeg gigantisch in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen.

In 2019 waren er 1.246 gemelde mondelinge incidenten tegenover slechts 1.089 in 2018. Dat is een stijging van bijna 15 procent. Het aantal gemelde fysieke agressie-incidenten steeg echter evenzeer: van 258 in 2018 naar 264 vorig jaar. Dat blijkt uit informatie van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) opgevraagd door Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang).

Stijging werkonbekwaamheid in Antwerpen en West-Vlaanderen 

De gevolgen van de toenemende agressie worden pijnlijk duidelijk in het aantal dagen dat de medewerkers van De Lijn werkonbekwaam waren. In de provincie Antwerpen verdubbelde het aantal dagen werkonbekwaamheid van 1.384 naar 2.771. In West-Vlaanderen nam de werkonbekwaamheid door agressie zelfs bijna met een viervoud toe van 68 naar 253. In Vlaams-Brabant namen de werkonbekwaamheidsdagen dan weer drastisch af, waardoor het totaal (4.590) licht daalde in vergelijking met 2018 (4.808).

Vlaams Belang wil dat buschauffeurs beter beschermd worden en pleit voor een ‘zero tolerance’-beleid met een strenge en maximale aanpak van daders, maar ook voor meer beveiliging van bepaalde ‘risico’-lijnen zodat de veiligheid van onze bus- en trambestuurders bevorderd wordt. “Geef onze buschauffeurs het respect dat ze verdienen”, klinkt het bij de partij.