Onderzoek gestart naar vereenvoudigde belastingaangifte: “Op die manier misliepen mensen mogelijke belastingvoordelen”

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
De federale ombudsman is een grootschalig onderzoek gestart naar de zogenaamde vereenvoudigde belastingaangiftes van de FOD Financiën. Vorig jaar kregen 3,2 miljoen belastingplichtigen zo’n belastingbrief toegestuurd.

De belastingbrief is al op voorhand ingevuld door FOD Financiën. In principe zou die aangifte altijd kloppen en moeten mensen enkel nog tekenen voor akkoord. Maar in de praktijk blijkt dit niet altijd het geval te zijn.

De voorbije jaren ontving de ombudsman op regelmatige basis klachten van mensen die fouten aantroffen op de brief, of dat er belangrijke gegevens ontbraken.

Dat kan een nadelig effect hebben voor die mensen. “Op die manier misliepen deze mensen mogelijke belastingvoordelen”, aldus ombudsman Guido Herman in Het Nieuwsblad.

Onderzoek
Er is een onderzoek gestart. De komende maanden zal men onderzoeken of FOD Financiën voldoende duidelijk en transparant is over die vooraf ingevulde aanvragen. “Welke informatie wordt daarvoor gebruikt? En worden burgers goed geïnformeerd dat ze de informatie nog eens moeten controleren?”

Het is niet de eerste keer dat die belastingbrief voor discussie zorgt. Enkele jaren geleden was dat ook het geval. Toen bleek er voor bepaalde categorieën tot 5.000 euro verschil kon zitten tussen een door de FOD Financiën vooraf ingevulde belastingbrief en een zelf in­gevulde aangifte.