Opgelet met vooraf ingevulde belastingbrief: "Dit zeker controleren, kan paar honderd euro verschil maken"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het is opletten met de vereenvoudigde aangifte. Deze belastingbrief is al op voorhand ingevuld door de fiscus, maar kan wel fouten bevatten.

"Waar moeten mensen echt op letten?", werd op VTM gevraagd aan fiscaal expert Michel Maus. "We stellen toch vast dat bij de vooraf ingevulde aangiftes er toch nog altijd wat problemen zijn", zei die.

"Dat heeft dan vooral te maken met het feit dat attesten van kinderopvang en hypothecaire leningen niet altijd goed doorstromen naar de fiscus. Ik heb al verschillende gevallen gezien waarbij de codes die betrekking hebben op kinderopvang en op de aftrek van hypothecaire leningen niet correct zijn ingevuld. En dat kan al vlug een paar honderd euro verschil maken in de eindafrekening."

Belangrijke aandachtspunten bij vereenvoudigde aangifte

"Het loopt mis bij het overmaken van fiscale fiches van financiële instellingen, de kinderopvang en de bedrijven naar de overheid. Er kan altijd iets verkeerd lopen. Een verkeerd adres, een verkeerd rijksregisternummer, een fout is snel gemaakt."

"Maar kinderopvang en de hypothecaire lening zijn toch wel twee aandachtspunten die zeker gecontroleerd moeten worden. Je moet niet zomaar klakkeloos de vereenvoudigde aangifte accepteren."