Minimumpensioen van 1.500 euro: "Perfect betaalbaar"

door: WVDS
PVDA ijvert voor een minimumpensioen van 1.500 euro netto. Daarvoor werd een burgerwet ingediend, maar die wordt geblokkeerd in het parlement. Nochtans is deze maatregel perfect betaalbaar volgens de partij.

Het begrotingstekort loopt intussen al op tot om en bij de 12 miljard euro en dus wordt de betaalbaarheid van de invoering van een minimumpensioen van 1.500 euro een cruciale vraag.

PVDA schuift een oplossing naar voor. Door het minimumpensioen te berekenen op 40 in plaats van 45 jaar verhogen we het meteen met 10 procent, ook voor vrouwen met een korte loopbaan. Door het bedrag op te trekken tot 1.500 euro netto komt er nog eens 20 procent bij. Vrouwen krijgen via deze maatregel dus een derde extra pensioen. 

Helft van de kost van de taxshift

"Volgens berekeningen van het Planbureau kost dat 3,2 miljard euro bruto. Dat is de helft van het bedrag dat de regering-Michel uitgaf aan de taxshift. Bovendien is  het minimumpensioen van 1.500 euro een investering, namelijk in de koopkracht van bijna 2 miljoen gepensioneerden”, laat pensioenspecialist en PVDA-volksvertegenwoordiger Kim De Witte weten aan onze redactie.