De Wever krijgt wind van voor na nieuw voorstel: “Zoveelste provocatie”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Er zijn al allerhande constructies voorgesteld om uit de impasse rond de vorming van een federale regering te geraken. N-VA-voorzitter Bart De Wever krijgt forse kritiek op zijn nieuwe idee.

De afspiegelingsregering, met de regionale partijen die ook federaal gaan besturen, werd gelanceerd vanuit CD&V door onder meer Koen Geens en Joachim Coens. Ook Bart De Wever stelt nu voor dat koning Filip de deelstaten aan zet laat.

In Vlaanderen vormen N-VA, CD&V en Open VLD de meerderheid, in Wallonië PS, MR en Ecolo. Ook zonder Ecolo, dat niet zonder Groen in een federale regering zal stappen, hebben de vijf nog voldoende zetels. Maar voegt men de Brusselse regering toe, dan komen ook Groen, Sp.a en zelfs DéFI mee aan boord. Een onwerkbare constructie van liefst negen partijen dus.

Zowel Ecolo als PS reageren dan ook scherp op De Wevers vergeetachtigheid. “Het is een zoveelste provocatie”, vertelde Ahmed Laaouej, PS-Kamerfractieleider en voorzitter van de Brusselse PS, aan Bruzz. “Het misprijzen van Brussel, haar inwoners en instellingen lijkt wel tot de natuur van N-VA te behoren. Op die manier vind je geen oplossing voor de impasse. Brussel ontkennen is België ontkennen.”