Liberalen én groenen zetten De Wever en Magnette onder druk: "Ons niet tegen elkaar uitspelen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De liberale familie (Open Vld en MR) en de groene familie (Groen en Ecolo) hebben zich in een gezamenlijk persbericht gericht tot preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).

Zowel de liberalen als de groenen hadden gesprekken met de twee preformateurs. Maar her en der werd gefluisterd dat de gesprekken met de groenen er enkel kwamen om Open Vld onder druk te zetten om de MR te lossen. Iets waar de Vlaamse liberalen niet van willen weten.

"Wij wensen onze gezamenlijke bezorgdheid te uiten over de plannen van de opdrachthouders. Onder meer rond het institutioneel luik uiten wij bezorgdheden. Hun aanpak leidt tot een nog complexere structuur en complexere instellingen. Dat model is niet het onze", zeggen de liberale en groene families.

Regionaliseren en herfederaliseren

"Ecolo en Groen, MR en Open Vld willen uiteraard wel meewerken aan een België dat efficiënter werkt, ten dienste van onze inwoners en hun bezorgdheden van elke dag. Dergelijke hervormingen vragen echter een grondige voorbereiding en voldoende overleg. Bepaalde bevoegdheden kunnen worden geregionaliseerd, maar andere net geherfederaliseerd om de efficiëntie te verhogen. Institutionele hervormingen zijn voor ons altijd een middel, nooit een doel op zich."

Duidelijkheid

"We willen benadrukken dat de tijd dringt. We willen vermijden dat er verder tijd verloren gaat en vragen aan de opdrachthouders om duidelijkheid te scheppen over de coalitie die ze verkiezen en te werken aan stabiele en solide oplossingen."

"Wij weigeren om deel te nemen aan een opbod, waarin we tegen elkaar worden uitgespeeld om te bepalen wie tot de toekomstige regering kan toetreden."