Zelfhulpgroep luidt de alarmbel: "Verleiding is groot tijdens lockdown"

door: BVDO
Nu we met zijn allen thuis moeten blijven, stijgt het internetverkeer enorm. Veel gokverslaafden hebben het op dit moment extra moeilijk om niet online te gokken.

Dirk De Troy uit Dilbeek was tot vijf jaar geleden zelf gokverslaafd. Hij richtte een zelfhulpgroep op en daar hoort hij de laatste tijd dat veel mensen het moeilijk krijgen met hun verslaving. "Er zijn mensen in de groep die aangeven dat ze het moeilijk hebben", vertelt hij aan VRT Nieuws. "Mensen zijn thuis, sommigen zitten in een stressvolle situatie met de kinderen en dan is de verleiding groot om weer te gaan gokken."

Geen controle hebben over financiële middelen is daarbij een eerste grote hulpmiddel. "Ik leg mezelf strenge regels op die ik heb afgesproken met mijn huisgenoten. Zo heb ik bijvoorbeeld al het financiële uit handen gegeven, ik bekijk die dingen altijd met mijn vriendin."

De Troy geraakte van zijn verslaving af en zet zich nu in om anderen te helpen. "En het begeleiden van een zelfhulpgroep doet me ook veel deugd. Het geeft me voldoening omdat ik een doelstelling heb. Daardoor heb ik ook mezelf en mijn waarden teruggevonden, en dat is heel belangrijk."