Zij blijven tijdens coronacrisis in de kou staan: "Witte woede heerst enorm onder zelfstandige verpleegkundigen"

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay
Er worden allerlei maatregelen en initiatieven genomen door de regering om het coronavirus te bestrijden. Maar er is geen enkel protocol voor de thuisverpleging. Zonder beschermingsmiddelen, zonder duidelijke richtlijnen worden de thuisverpleegkundigen het veld ingestuurd. De zelfstandig verpleegkundigen blijven in de kou staan.

“Een gevoel van niet alleen ontevredenheid, maar onmacht. We voelen ons in de steek gelaten”, zo omschrijft zelfstandig verpleegkundige Inge Engelbosch het gevoel dat leeft in gesprek met Redactie24.

“Wij zouden eigenlijk moeten overschakelen naar het geven van enkel de essentiële zorgen tijdens deze coronacrisis. Maar in de praktijk is het zo dat de familie ons vraagt om te kijken of hun ouderen de nodige medicijnen nemen en om hen te helpen met de meest eenvoudige dingen zoals het bedienen van een gsm.”

“Er zijn dokters die niet meer langskomen bij de patiënten en waar wij twee keer per dag de parameters van de patiënt aan doorgeven. Eens naar de apotheker of winkel gaan. Dat extra werk komt er allemaal extra bij.”

29 mondmaskers en 30 huisbezoeken per dag

De schrik om besmet te geraken zit er bij de verpleegkundigen ook goed in. “Wij komen bij de mensen thuis. We nemen voorzorgen, maar heel primitief. We zijn inventief want we krijgen niet het professionele materiaal dat we nodig hebben. Als wij ons niet fatsoenlijk kunnen beschermen, dragen wij het virus ook rond bij onze patiënten. Wij hebben tot nu toe 29 mondmaskers gekregen. Als je weet dat wij gemiddeld een 30-tal huisbezoeken doen op een dag, dan komen we daar niet ver mee. De angst dat wij zelf mensen besmetten op die manier, dat vind ik zelfs nog het ergst van al.”

De vraag aan de bevoegde ministers is duidelijk. “Wij horen van een extra premie in de ziekenhuizen en als ziekenhuispersoneel ziek wordt, hebben ze nog recht op een inkomen. Dat hebben wij helemaal niet. Vandaar vragen wij aan de regering om ons tegemoet te komen. Wij vragen een vergoeding zodat we ons goed kunnen beschermen.”

“Daarnaast vragen wij ook om een nomenclatuurnummer op te maken zodat wij ook de extra behandelingen kunnen aanrekenen. Zo krijgen dokters en apothekers bijvoorbeeld een vergoeding voor het opvolgen van het elektronisch patiëntendossier. Een verpleegkundige wordt het gewoon verplicht zonder recht op vergoeding. De aanvraag van dokters om telefonische consultatie te doen en aan te rekenen, was rond op 1 dag. Wij verzorgen de coronapatiënten thuis, ook diegenen die uit het ziekenhuis komen. Laat ons die specifieke verzorging ook extra aanrekenen.”

“De witte woede heerst enorm onder de zelfstandige verpleegkundigen, maar we kunnen nu niet op straat komen. Ik wil op deze manier wel naar buiten komen met ons verhaal.”