Transfermarkt blijft dicht: "Geen voetbaltransfers vanaf 1 juli"

door: BVDO
De transfermarkt in het voetbal zal niet openen op 1 juli. Dat beweert een medewerker van wereldvoetbalbond FIFA aan de Spaanse krant AS.

Het was Emilio Garcia Silvero, juridisch directeur bij de wereldvoetbalbond FIFA, die de uitspraak deed bij de Spaanse sportkrant AS. Dat heeft enorme consequenties voor de contracten van bepaalde spelers. Als die aflopen op 30 juni, worden de contracten niet verlengd.

En dus kunnen spelers geen nieuw contract tekenen. "Zo kunnen spelers wiens contract op 30 juni afloopt, hun huidige club wel verlaten, maar ze kunnen niet bij een ander team terecht, want de transfermarkt blijft dicht", vertelt Silvero.

In de zomermercato is er normaal twaalf weken transferperiode, van 1 juli tot en met 31 augustus. Wellicht komt er een derde transferperiode, liet James Kitching van de FIFA uitschijnen in het Duitse televisieprogramma Sports Show. "We kunnen flexibel zijn. De momenteel onderbroken competities kunnen in de zomer doorgaan. Transferweken die daar wegvallen, kunnen opgeschoven worden."

De FIFA vraagt ook om aflopende contracten te verlengen tot de competitie effectief afgelopen is. Spelerswissels voor deze zomer mogen ook pas ingaan nadat de competitie van dit jaar voorbij is, niet op de normale transferdatum.