Econoom waarschuwt: "Zonder economische activiteit ook geen geld om de gezondheidszorg te betalen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De afgelopen maand zat ons land in lockdown en dat heeft een gigantische impact op onze economie. Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van denktank Itinera, vindt dat de overheid nu een andere piste moet bewandelen.

De huidige toestand is een ramp voor de economie. Ivan Van de Cloot kijkt naar Nederland waar toch meer economische activiteit is, op een coronaveilige manier. Daar moet men in België ook naartoe.

"Dat betekent nog niet dat de economische activiteiten weer op een normaal niveau komen, maar het is beter dan de extreem lage activiteit van nu. Dit is de hel. Zonder economische activiteit is er ook geen geld om onze gezondheidszorg te betalen", waarschuwt Van de Cloot in gesprek met Het Laatste Nieuws.

Immuniteitspaspoort

"Nu is er nood aan asymmetrische maatregelen. Dat zijn regels die niet meer voor iedereen gelden, maar gericht zijn op specifieke cases. Het opsporen van de contacten van een besmette persoon via contact tracing wordt cruciaal. Ook het opkrikken van de testcapaciteit bij de bevolking kan onze economie helpen op te veren."

"Wie antistoffen heeft, krijgt een immuniteitspaspoort en kan daarmee zelfs internationale reizen maken. De mensen die een besmetting achter de rug hebben, moeten de motor worden van de economie."