Wat als de grenzen deze zomer dichtblijven? “Wie op het strand wil, zal moeten reserveren”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De zomervakantie in eigen land doorbrengen. Het is een scenario dat steeds dichterbij komt. Maar kunnen onze toeristische topplekken dat wel aan?

Frankrijk zit al tot half juli met maatregelen die het toerisme beperken en Spanje overweegt toeristen de hele zomer niet toe te laten. Met zijn allen bij ons naar de zee dan? Maar hoe zal dat lopen als we allemaal afstand moeten houden? Want de regel van anderhalve meter afstand zal nog lang de norm zijn.

Experten berekenden dat we met ongeveer 360.000 mensen tegelijkertijd op onze stranden terecht kunnen als we de regels van social distancing in acht nemen. Slechts drie procent van de bevolking kan per dag op het strand dus. “Er dreigt een groot capaciteitsprobeem', zegt Jan van der Borg, professor toerisme­management aan de KU Leuven. “Als de afstandsregels van kracht blijven, kunnen het openbaar vervoer en de toeristische bestemmingen die toeloop niet aan. Reken ook op overvolle wegen.”

En dan is er maar één oplossing: alle toeristische trekpleisters afsluiten met hekkens en een beperkt aantal mensen toelaten via een reserveringssysteem. “Als je dat niet doet, zal er ellende van komen. Je zag het ook in Wuhan toen het toerisme opnieuw toegelaten werd. Daar had je meteen lange rijen op een bergpad, wat ook niet de bedoeling was.”