Tuincentra bereiden zich voor op heropening: Zaakvoerder maakt enkele kritische bedenkingen

door: MRO
Bloemen- en plantenzaken mogen vanaf zaterdag terug openen. Een welkome versoepeling nu de maatregelen beginnen door te wegen op de samenleving, maar het brengt heel wat teweeg bij de tuincentra.

‘Blik in ’t Groen’, een bloemen- en plantenzaak in Herentals, besliste om pas volgende week woensdag de deuren voor hun klanten opnieuw te openen. Zaakvoerders Marij en Bart Swaan hebben een dubbel gevoel bij de beslissing van de regering.

“In eerste instantie willen we waken over de gezondheid van onze werknemers en klanten. Daarom trachten we alles goed voor te bereiden zodat de social distancing correct kan gebeuren. Zo willen ze bijvoorbeeld ook graag meekijken wanneer we planten kiezen om hun terrasbakken te vullen.”

Daarnaast weegt het economisch aspect enorm door. “Op zakelijk vlak bloedt ons hart. Blik in ’t Groen is een jong bedrijf. We hebben weinig financiële buffer.  In het voorjaar, onze topperiode, investeren we veel in materialen. De producten in de winkel hebben we moeten blijven verzorgen en onderhouden, hoewel we niet geopend waren. Het is voor ons echt noodzakelijk dat we open konden gaan.”

“Sinds woensdag zijn we, net zoals alle tuincentra in België, onmiddellijk op zoek gegaan naar producten om onze voorraden aan te vullen. Door de lockdown heeft de Belgische sierteelt ongelooflijk harde klappen gekregen. De kwekers  hebben zich ook enkele weken ingehouden met het inplanten van bijvoorbeeld perkgoed. Daardoor is er nu van sommige perkplanten een tekort of gaan ze pas later geleverd worden", vertelt Bart Swaan aan Redactie24.

“Dat is ook ook de reden waarom wij pas woensdag open zullen gaan. We willen eerst heel ons assortiment volledig in orde hebben, zodat de mensen maar één keer hoeven te komen en alles kunnen kopen wat ze nodig hebben. We willen vermijden dat klanten moeten terugkomen naar de winkel omdat iets niet beschikbaar is.”

Coronamaatregelen

Blik in ’t Groen neemt de coronamaatregelen ernstig. “We gaan een beperkt aantal klanten toelaten in de winkel. We voorzien handgels en we gaan een parcours uitzetten. We gebruiken één ingang en één uitgang. We zullen mondmaskers dragen en de social distanding toepassen.”

Het wordt afwachten hoeveel mensen zullen opdagen. “Welke opkomst er gaat zijn weten we niet. We proberen onze klanten zoveel mogelijk via sociale media en mailinglijsten te bereiken. We verliezen onze subsidie en we weten nog niet hoeveel werk het ons gaat geven. Daar stellen wij ons nog wel vragen bij.”