Moeten we allemaal een corona-app installeren? Philippe De Backer brengt uitsluitsel

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Wanneer de lockdownmaatregelen versoepeld worden, wordt het cruciaal om de verspreiding van covid-19 snel in kaart te kunnen brengen om de verspreiding tegen te gaan. Philippe De Backer (Open Vld) kondigt dat er zal worden gestart met contactonderzoek, een app wordt in eerste instantie niet gebruikt.

Philippe De Backer, die bevoegd is voor de taskforce omtrent covid-19, laat weten dat we op dit moment geen corona-app moeten installeren. Het contactonderzoek is een manueel proces.

"Men moet aan contactonderzoek gaan doen. Als iemand positief test, dan moet men gaan kijken met wie die persoon in contact is geweest. Dat gebeurt handmatig: men schrijf op met wie men in contact is geweest, men belt die personen op en zij moeten op hun beurt getest worden. Dat systeem moet de verspreiding van het virus zo snel mogelijk in kaart brengen en stoppen", vertelt De Backer in Villa Politica.

"Dat moeten we klaar hebben om over te kunnen gaan naar een exitstrategie. Daar is geen app voor nodig. Een app zou nuttig kunnen zijn, maar heel weinig mensen gebruiken zo'n app. In Oostenrijk heeft men een corona-app ontwikkeld, daar veel reclame voor gemaakt en maar 3 of 4 procent gebruikt die app. Om een effect te kunnen zien, moet 60 procent van de mensen een app gebruiken."

"We gaan dus nu de focus leggen op het contactonderzoek om in kaart te brengen hoe het virus zich verspreidt, laat ons kijken hoe we die app kunnen ontwikkelen en als nadien blijkt dat we die kunnen gebruiken zullen we dat ook doen."