Philippe De Backer vindt het schandalig: "Veel mensen verdienen nu geld op kap van de zorgverlening"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Een bijzonder groot deel van de geteste mondmaskers blijkt niet aan de eisen te voldoen en soms blijken het ronduit vervalsingen te zijn. Minister Philippe De Backer (Open Vld) hekelt die laatste praktijken.

Alle chirurgische mondmaskers en FFP2-maskers die in ons land arriveren, worden grondig getest. Maar tot 40% van de geteste maskers blijkt van slechte kwaliteit. Als je niet alleen de filter, maar ook de pasvorm in rekening brengt, voldoet slechts 15% aan de norm.

"Bij de urgentiebestellingen hebben we gezien dat de kwaliteit onvoldoende was. Dus hebben we dat testprotocol uitgewerkt, en proberen we de slechte maskers van de markt te houden", zei bevoegd minister Philippe De Backer in 'Terzake'.

"We hebben vorige week 12 miljoen chirurgische maskers van goede kwaliteit kunnen verdelen onder de zorgverleners. Op vlak van FFP2-maskers blijft het internationaal moeilijk om maskers van goede kwaliteit te vinden. Zelfs CE-gemarkeerde maskers van een erkend bedrijf doorstaan de test soms niet, omdat er een deel vervalsingen zijn. Er zijn heel veel mensen die op de kap van de zorgverlening geld aan het verdienen zijn. Wij dienen systematisch klacht in", aldus Debacker.