Bart Somers lanceert opvallend voorstel: “Zo kunnen we weer naar de film en het theater gaan”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers heeft een coronagids gemaakt. Die moet de steden en gemeenten inspireren in de aanpak van de exit van de coronamaatregelen.

Bart Somers (Open VLD) gaf al meer toelichting bij zijn plannen. “De federale en regionale overheden bepalen de exitstrategie, maar de lokale besturen moeten dat in de praktijk brengen. En dat is niet evident”, citeert Knack de minister.

Somers wil dat de steden en gemeenten de versoepeling van de cornomaatregelen en het hernemen van de economie moeten aangrijpen om bijvoorbeeld na te denken over het herinrichten van openbare ruimtes. Somers denkt aan het herinrichten van parken, extra speelruimte voor kinderen en ruimte voor senioren. Bij de heropening van de horeca kunnen steden en gemeenten ook hun terrassenbeleid aanpassen en grotere terrassen creëren.

Theater - en filmvoorstellingen
De minister lanceert ook suggesties zodat we terug naar de film of het theater kunnen gaan. Hij wil theater - en filmvoorstellingen in de openlucht laten doorgaan, net als huwelijken. Somers wil ook inzetten op deelfietsen om het openbaar vervoer te ontlasten. Winkelstraten moeten verkeersvrij gemaakt worden als die niet groot genoeg zijn.

Minister Somers benadrukt dat zijn gids geen verplichting is voor de lokale besturen. De gids dient ter inspiratie. Het gaat ook nog maar om een eerste versie. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) en welzijns- en werkgeversorganisaties zullen ook nog hun zeg krijgen.