VTM

Kürt Rogiers neemt het op voor Anuna De Wever: “Je mag ze niet pesten”

door: Redactie
Afbeelding bron: Medialaan
In Primo heeft Kürt Rogiers een openhartig interview gegeven over geluk. Daarin neemt hij het op voor onder andere klimaatactiviste Anuna De Wever.

Kürt Rogiers vertelt dat hij enorm ongelukkig wordt wanneer mensen, die het goed bedoelen, beschimpt worden. “Je hebt mensen als een Michel Vandenbosch, de dierenrechtenactivist, en een Anuna De Wever, de klimaatactivist, nodig!”, zegt Kürt. “De manier waarop ze actie voeren, daar kan je altijd over discussiëren, maar je mag ze niet pesten. Ze bedoelen het goed!”

Kürt haalt nog het voorbeeld aan van de Witte Mars, de betoging die losbrak na de zaak Dutroux. “Iedereen kwam op straat en droeg de pijn van de vermoorde kinderen. En plots werd Paul Marchal, de vader van de vermoorde An, een soort van boeman. Eerst had iedereen medelijden met hem en plots veranderde de toon rond die man. Hij kreeg wat te veel aandacht. Onzin! Die mens schreeuwde gewoon om hulp! Hij had een missie maar hij werd daar plots op afgerekend.”

Kürt vindt dat iets typisch Vlaams. “Als je kop te veel boven het maaiveld uitsteekt, dan moet je eraan geloven. We gunnen het ‘de ander’ niet altijd. In Nederland is dat compleet anders. Ik heb nu weer een hele tijd in Nederland gewerkt, voor het programma Lego Masters. Daar is de beleving toch anders. Mensen gunnen elkaar daar veel meer.”