Professor consumentengedrag blikt vooruit op heropening winkels: "Daar vrees ik toch wat voor"

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay
Niets doen was geen optie meer voor de experten die de exitstrategie bepalen. Vandaar dat de regering de maatregelen heeft versoepeld. Alle winkels gaan vanaf maandag terug open. Zullen we ons dan met z'n allen nog goed aan de regels blijven houden?

“Ik denk dat mensen zich in eerste instantie aan de richtlijnen gaan willen houden, maar dat soms automatische gewoonten en gedragingen sterker zullen zijn dan henzelf. Ze zijn zodanig bezig met de producten en met de aankoop dat ze zaken soms toch eens gaan vergeten”, legt Malaika Brengman, professor in Marketing en Cosumentengedrag, uit tegenover Redactie24.

“Consumentengedrag is niet altijd zo rationeel te verklaren. Als mensen erover nadenken, zullen de meesten zich wel aan de richtlijnen willen en gaan houden. Mocht je hen gaan observeren zou je zien dat ze toch terugvallen in bepaalde automatismen, routines, gewoontes waardoor hun waakzaamheid minder wordt."

"Dit is niet te merken bij de eerste winkel of op de eerste dag, maar na verloop van tijd vrees ik er toch een beetje voor. Nu merken we in de supermarkten ook dat mensen al minder alert zijn.”

De aantrekkingskracht om naar een winkel te gaan, blijft sowieso sterk. “Ik denk dat fysieke winkels wel degelijk iets te bieden hebben wat online shopping niet kan bieden. Namelijk het werkelijk kunnen inspecteren van een product. Als je een loopband wenst aan te kopen, wil je die toch eens vooraf uittesten bijvoorbeeld. Mensen gaan ook naar de winkel willen gaan om eens uit hun lockdown toestand te kunnen ontsnappen.”

Online shoppen gaat niet iedereen even goed af

“Het feit is toch ook dat niet alle mensen over gegaan zijn naar volledig online shoppen. Een grote groep consumenten in België stond alleszins voor de lockdown nog niet achter het online gegeven.”

“Anderzijds zullen er ook wel mensen zijn die opzien tegen de ongemakken van het gaan winkelen: de lange rijen, in een pashokje gaan,… Het is minder makkelijk dan voorheen.”

Momenteel hebben al enkele retailsectoren een heropstart gedaan. Daaruit kunnen we ook lessen trekken. “Voorbeelden waar mensen wel bereid zijn geweest om deze ongemakken erbij te nemen, waren te zien in de doe-het-zelf zaken en stoffenwinkels. Zij hadden een grote opkomst van klanten. Dat wetende, denk ik dat de winkels toch aantrek gaan hebben nu", aldus Malaika Brengman.