Iedereen vindt het spijtig: 'Jammer, maar is de schuld van de supermarkten'

door: STS
Boodschappen - winkelen
Afbeelding bron: Pixabay

De supermarkten schieten in België als paddenstoelen uit de grond. De voorbije tien jaar kwamen er zo'n 1.200 bij.

De concurrentie tussen ketens als Lidl, Aldi, Albert Heijn, Carrefour, Delhaize en Jumbo is groot. Daardoor bekampen ze elkaar met prijzenoorlogen. De buurtwinkels lijken de dupe te worden.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Ga jij nog naar buurtwinkels? Waarom wel of niet?"

"Nee, nooit. Bij ons zijn er alleen Carrefour, Delhaize en Albert Heijn", schrijft Daisy.

"Zoveel mogelijk, ter ondersteuning van de plaatselijke middenstand. Economisch en zuivere producten", schrijft Raoul.

"Ja, je neemt daar alleen wat je nodig hebt. In de supermarkten neem je alles mee wat je niet nodig hebt. Voor mij is het veel goedkoper in buurtwinkels", zegt Martine.

"Mijn beenhouwer, bakker en de kaaswinkel", schrijft Sonja.

"Ik ga meestal naar de Colruyt, maar wel nog naar de plaatselijke bakker", schrijft Gerty.

"Hier is geen buurtwinkel. De bakker brengt mits een hogere broodprijs brood aan huis. De rest moeten wij gaan kopen in de grootwarenhuizen", zegt Guido.

"Ze zijn super voor wanneer je iets tekortkomt, of op zondag, maar zo duur helaas. Ik begrijp wel dat ze niet kunnen opboksen tegen supermarkten qua prijs", schrijft Christel. "Ook laat de versheid vaak te wensen over, want ze blijven vaak met dingen zitten. Jammer eigenlijk."

"De Spar in Opwijk. In de buurt, gemakkelijk, vriendelijk en je hebt er een goede beenhouwerij", laat Lena weten.

"Wij bestellen de boodschappen wekelijks bij Albert Heijn. We kopen enkel verse groenten en fruit tussendoor bij Delhaize of Carrefour. Brood bij de bakker. En de spullen die goedkoper zijn in de Marokkaanse winkels in de buurt kopen we daar (beduidend goedkoper)", schrijft Taana.

"Helaas is het moeilijk om tegen de grote supermarkten te concurreren. Mijn vrouw heeft een verpakkingsvrij ecologisch en biologisch kruidenierswinkeltje. Omdat het haar passie is en ze dit met veel liefde doet, houdt ze het nog vol. Want rijk word je er niet van", schrijft Curt.

"Jammer dat ze zo goed als verdwenen zijn in mijn buurt. Ik ging daar vroeger erg graag naartoe", zegt Jeroen.

"Hier is geen buurtwinkel, enkel de bakker. Voor onze inkopen moeten we ons verplaatsen met de wagen, want wij wonen in een boerengat", schrijft Veerle.

"Ja, de Turkse winkel met veel vers fruit", zegt Jan.

"Nee, er is te veel concurrentie van warenhuizen, waar je alles kan krijgen en het goedkoper te vinden is. We zullen nu en in de toekomst onze euro's goed moeten gebruiken en uitkijken waar we het voordeligst kunnen winkelen, nu alles zoveel duurder geworden is", schrijft Ivonne.

"Ja, maar niet voor alles, dat is niet te betalen. Maar zo kunnen ze blijven bestaan, als iedereen dat zou doen. Het is toch gemakkelijk, een winkel dichtbij", zegt Monique.