Winkeliers hebben duidelijke boodschap voor Overlegcomité: "Want dit is onhoudbaar"

door: STS
Shoppen - shopping - Maastricht
Afbeelding bron: Photonews

Winkelen op afspraak werkt niet. Die conclusie trekt handelsfederatie Comeos na een rondvraag bij haar leden.

In een poging de coronacijfers naar beneden te krijgen, besliste het Overlegcomité dat er op afspraak gewinkeld dient te worden in de niet-essentiële winkels. "Shoppen op afspraak moet van de baan, de situatie is onhoudbaar", stelt Comeos echter.

De handelsfederatie deed een rondvraag bij alle kledingketens, omdat zij het belangrijkste aandeel vormen in de winkelstraten. "Ze rapporteren een omzetdaling van 65% ten opzichte van dezelfde periode twee jaar geleden, toen er nog geen corona was. 65% is een gemiddelde voor de sector, er zijn ketens die het beter doen maar ook slechter; één keten zag de omzet met 81% kelderen ten opzichte van dezelfde periode twee jaar eerder."

Minder klanten

Het aantal klanten dat de winkels over de vloer krijgen, is drastisch verminderd. "Gemiddeld komt nog 20 tot 30% van het normale aantal klanten opdagen. Eén keten rapporteerde vijftien klanten op een dag in een van de winkels terwijl er twee jaar terug meer dan 200 klanten passeerden."

"De situatie wordt onhoudbaar. Alle handelaars vragen dan ook met aandrang dat de afspraakregel verdwijnt en terug plaatsmaakt voor de vorige maatregel van één klant per tien vierkante meter."