“We hebben tijdelijk wat minder verdiend, maar de meesten van ons hebben opgepot”

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
De winkels gooien heel wat producten in de aanbieding, omdat ze dringend van hun voorraden af willen. Voor sommige sectoren worden het moeilijke tijden, terwijl anderen het beter zullen doen dan ooit tevoren.

De winkels konden niet meer wachten om open te gaan. De stock moet de deur uit. “Winkeliers willen af van de voorraden die in deze crisis als een steen om hun nek hangen”, vertelt Jan De Nys, eigenaar van meer dan 750 winkelpanden in ons land. “In augustus komen hun nieuwe collecties toe in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Speelgoed, tuingerief, textiel, noem maar op. Die nieuwe goederen moeten betaald worden op het moment dat de container over de reling gaat, dus hebben ze cash nodig.”

Maar dat gebeurt wel met een kleinere personeelsbezetting. “Jammer genoeg hoor ik dat de meesten zullen beginnen met 60 of 70 procent van hun personeel. Eén van mijn klanten heeft de personeelsdirecteur laten rondbellen om te vragen wie smetvrees heeft of geen opvang voor de kinderen vindt. Zo is er blijkbaar al 15 procent van de werknemers die thuisblijft.”

Vooral in de supermarkten lijkt het personeel af te haken. “Bij de supermarkten was er de jongste weken meer werkweigering, al verstopten de meesten zich achter een doktersbriefje. Die mensen beseffen dat hun buurman thuis zit met een uitkering van bijna 1.450 euro netto plus premies. Ze vragen zich af of ze zich wel moeten laten besmetten voor 1.900 euro bruto per maand.”

Bepaalde sectoren lijken dit jaar dan ook te boomen. “Je zou denken dat mensen in crisistijd alleen het hoogstnoodzakelijke kopen, maar zo zitten consumenten psychologisch niet in elkaar. Meer dan een miljoen Belgen hebben tijdelijk wat minder verdiend, maar de meesten van ons hebben opgepot. De quarantaine heeft lang geduurd en reizen en grote samenkomsten zijn waarschijnlijk nog een tijd verboden. Iedereen die ik ken uit de tuinbouw verwacht een topjaar. Doe-het-zelfzaken beleven de tijd van hun leven. Elektro, kleine meubels, decoratie: emo-shopping zal ons nu deugd doen.”