Tweede lockdown moet absoluut vermeden worden: "Dan wordt het nog dramatischer"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Komt het tot een nieuwe lockdown zoals die van de voorbije weken, dan overleeft 1 op de 4 Vlaamse bedrijven dat niet. Zo blijkt uit een nieuwe enquête van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bij 800 leden.

In de nieuwe Voka-enquête zegt een kwart (26 procent) van de bevraagde bedrijven dat een nieuwe lockdown voor hen de doodsteek zou betekenen. De helft van de Vlaamse ondernemingen (51 procent) is ongerust dat er in de zomer of het najaar toch zo'n nieuwe lockdown van de economie zou komen.

"In onze enquête geeft 1 op de 4 Vlaamse bedrijven aan een tweede lockdown niet te overleven", zegt Hans Maertens. "Bedrijven gebruiken nu al hun buffers op. En de faillissementen en ontslagen van de eerste golf moeten nog komen."

"De Nationale Bank raamt nu al 180.000 ontslagen bij werknemers en 70.000 faillissementen bij zelfstandigen. Bij een tweede golf wordt het nog dramatischer, met ontslagen, uitstel van investeringen, grote onzekerheid en de vraag of de overheid nog meer steunmaatregelen zal voorzien."

Slimme en gerichte aanpak nodig

Bij een tweede golf moeten we het dan ook slimmer en gerichter aanpakken. "Een ruime lockdown of isolatiestrategie zoals die van de voorbije weken waren logisch bij gebrek aan testen, maar momenteel niet meer", werpt Hans Maertens op.

"Experts wijzen erop dat we inmiddels over tools beschikken die we voordien niet hadden. Die moeten we volop inzetten zodat wie gezond is, kan gaan werken en de economie kan doen draaien. We moeten daarbij de switch maken van een isolatiefocus naar een testing- en tracingfocus, zodat isolatie meer adequaat wordt ingezet en beperkt wordt tot besmette personen, personen met symptomen of met een heel hoog risico."

"Isolatie heeft immers een grote impact. Voor bedrijven bemoeilijkt het de heropstart, maar ook voor de gezinnen in kwestie is isolatie een hele opdoffer, zowel sociaal als mentaal."