Seniorenforum is woest over coronataks voor ouderen en reageert

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De verklaringen van gedragseconoom Jan-Emmanuel De Neve in het VRT-programma 'Pano' hebben heel wat stof doen opwaaien. Seniorenforum Vlaanderen reageert ontsteld.

De Neve stelde voor dat de coronacrisis betaald moet worden door de ouderen, die een soort van coronataks opgelegd zouden moeten krijgen. Dit omdat de jongere generaties het hardst zouden lijden onder de crisis en de bijhorende lockdown.

"Dit voorstel schendt het gelijkheidsprincipe natuurlijk flagrant", vindt het Seniorenforum. "Heeft de 'oudere generatie' dan schuld aan het uitbreken van de pandemie? Integendeel, bij de 'lockdownfeestjes' en andere vastgestelde overtredingen van de quarantaineregels waren het niet bepaald ouderen die het vaakst werden aangetroffen."

Onaanvaardbaar

"Het is dan ook totaal onzinnig en onzindelijk om in deze crisis generaties tegen elkaar op te zetten door te trachten af te wegen wie er nu 'vooral onder lijdt'", zo klinkt het. "Elke generatie wordt op haar manier erg getroffen. Ouderen, naast een veel hoger sterfterisico ook door gedwongen opsluitingen, eenzaamheid en gebrek aan contacten met hun dierbaren. Jongeren door allerlei beperkingen van hun actieve leven en (soms) door financiële gevolgen zoals gedeeltelijk loonverlies."

"Een belasting geheven op basis van leeftijd in plaats van op draagkracht is absoluut onaanvaardbaar voor ons", besluit het Seniorenforum.