Agent in gezicht geschopt in Anderlecht, politie toont beelden: "Het moet nu stoppen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Politievakbond VSOA toont op hun Facebookpagina schokkende beelden van hoe agenten hun werk moeten doen in Anderlecht.

De beelden zijn woensdagavond rond 20u30 genomen in Anderlecht. “Het gaat over een arrestatie van een dader van ernstige feiten en we zien op de beelden dat de jeugd zich errond verzamelt om de agenten te schoppen”, zegt Vincent Houssin van VSOA. “Wat opvalt is dat de agenten geen geweld gebruiken, ze houden de man gewoon in bedwang. Ze halen zelfs hun matrak niet uit.”

Volgens Houssin is dit dagelijkse kost aan het worden voor de agenten in de Brusselse regio. “Ze krijgen slaag en ondergaan. Omdat ze weten dat als ze een vinger durven uitsteken, het tot een gerechtelijke vervolging en/of tuchtmaatregelen zou kunnen leiden.” Een agent werd in het gezicht geschopt en moest in het ziekenhuis opgenomen worden.

“We delen die beelden om ze onder de aandacht te brengen: dit kan zo niet verder.” De man zou gearresteerd worden omdat hij iemand met een mes had gestoken. Omstaanders deelden de beelden op sociale media, nu deed de politie dat ook. “Die delen wij nu, omdat het nodig is hier aandacht voor te vragen”, zegt Houssin. “Bij voorgaande rellen hebben we gezien dat sommigen dit nog altijd als uitzonderlijk beschouwen, of minimaliseren.”