Vlaams Belang wil Amerikaanse aanpak van geweld tegen politie: “De angst moet van kamp veranderen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De nieuwe beelden van het geweld tegen de politie van gisteren in Anderlecht doen Vlaams Belang snakken naar een grondige aanpak.

De beelden van de politieman die tegen het hoofd geschopt werd in Anderlecht gingen viraal. Voor Vlaams Belang moet er snel gehandeld worden. "In wijken waar agenten niet meer veilig zijn, is niemand meer veilig. Om een Franse ex-president te parafraseren: het is tijd om er - echt - met de hogedrukreiniger door te gaan en deze wijken op te kuisen."

De politieman liep een hersenschudding en een gebroken neus op. De beelden werden gedeeld door de politievakbond VSOA. Brussels Vlaams Belang-voorzitter en senator Bob De Brabandere verwijst naar de aanpak in New York. "Van 1994 tot 2001 werd er daar door burgemeester Rudy Giuliani en zijn politiecommissaris William Bratton  een harde aanpak ingezet, waarbij gebruik werd gemaakt van instrumenten en concepten als 'zero tolerance', 'fixing broken windows' en 'intelligence-led polici ng'. Dat leidde tot een spectaculaire daling van de criminaliteit. Men moet voor Brussel ook zo een plan uitwerken".

Brussels Parlementslid Dominiek Lootens-Stael is dan ook van oordeel "dat men geen tijd moet verliezen met hoorzittingen met de politie op de beklaagdenbank, maar zo snel mogelijk werk moet maken van een plan van aanpak om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Met een uitgewerkt plan moet de Brusselse politiek maar meer middelen naar de politie laten vloeien want dit beïnvloedt de levenskwaliteit van alle Brusselaars."

Ortwin Depoortere, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer voor Vlaams Belang, treedt zijn Brusselse collega's bij. "Ook in de Kamer zullen wij hard op tafel kloppen om de Brusselse politie de steun te geven die ze verdienen. We zien het resultaat van jarenlang soft wanbeleid: zones waar de politie vogelvrij is verklaard. Als de Brusselse machthebbers de andere kant op kijken, moet binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) maar de koe bij de hoorns vatten. Hoog tijd dat de angst van kamp verandert."