Minister Pieter De Crem: "Een tweede lockdown kunnen we niet meer aan"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Terwijl de coronamaatregelen stap voor stap versoepeld worden, blijft de vrees aanwezig voor een tweede golf. Volgens minister Pieter De Crem (CD&V) is het uitgesloten dat we opnieuw een lockdown krijgen zoals die van de afgelopen weken.

"Een tweede lockdown is iets wat we eigenlijk niet meer aankunnen. Dit is organisatorisch niet meer mogelijk", maakt Pieter De Crem duidelijk bij VTM nieuws.

"Denk bijvoorbeeld aan de zaak van de tweede verblijven, men kan nu niet meer zeggen dat we daarop terugkomen. Wanneer we in toekomst de grenscontroles vanuit een ander voetlicht bekijken, dan kan je daar ook niet meer op terugkomen."

Een ander scenario bij een tweede golf

"Die eerste lockdown heeft gezorgd voor de situatie waar we nu in zijn terechtgekomen. Het waren bijzonder moeilijke omstandigheden, maar we hebben nooit Italiaanse of Spaanse toestanden gehad. We hebben geen mensen medische zorgen moeten ontzeggen en dat was het resultaat van die belangrijke lockdownmaatregelen."

"Indien er een tweede opstoot zou komen, dan denk ik dat we in een ander scenario terecht zullen komen, namelijk testing en tracing. Maar het is volgens mij uitgesloten dat we opnieuw naar die strenge maatregelen zouden moeten gaan."