Theo Francken: “Het zal nooit met grote zin zijn dat we met hen een regering vormen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Ook als is het met veel tegenzin, toch moet er volgens Theo Francken een regering komen met een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens.

Een snelle regeringsvorming is hoe dan ook een must op dit moment. “We zijn de strijd aan het winnen tegen corona, en nu moeten we de strijd voor de economie winnen”, zei Francken bij Radio 1. "Elke dag komen er onheilspellende economische berichten, dat zorgt voor een grote bezorgdheid bij mij.”

Die regering is echter niet hetgeen de N-VA voor ogen had. “We moeten een regering met een democratische meerderheid aan beide kanten van het land maken. Het zal voor ons nooit met grote zin zijn dat we die regering vormen. Maar ze moet ons programma ten dele uitvoeren, en vooral de economische strijd winnen."

En dat speelt dan weer in het voordeel van de extreemrechtse partijen. "Onze deur staat sinds 27 mei open voor gesprekken. Bart De Wever heeft maandenlang gezwegen om die gesprekken een kans te geven. We verliezen daardoor stemmen aan de rechterzijde. Is dat leuk voor onze achterban dat wij met de PS spreken? Neen natuurlijk niet, maar Bart De Wever heeft staatsmanschap getoond en de achterban daarop voorbereid. De PS heeft dat te weinig gedaan."