Marc Van Ranst is het niet eens met reporters: “We hebben geen inschattingsfout gemaakt”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Woensdagavond zond de VRT in het programma Pano een reportage uit waarin het stelt dat de Belgische wintersporters uit Italië na de krokusvakantie in quarantaine moesten geplaatst worden.

Volgens de reportage zijn veel van de Belgische coronabesmettingen terug te brengen tot één hotel in Noord-Italië. Duizenden Vlamingen passeerden de Italiaanse skigebieden, maar op dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht.

Hadden ze in quarantaine gemoeten? “Als je achteraf terugkijkt, met alle data die we nu hebben, dan moet je ‘ja’ zeggen. Daar is geen twijfel over mogelijk”, zegt Van Ranst in een reactie op het programma. Hij meent wel dat het coronavirus dan op een andere manier ons land wel had bereikt. “Geen enkel ander land kon het tegenhouden.”

Al was het voor Van Ranst niet zo simpel om die quarantaine te organiseren. “Toen was nog niet bekend dat er positieve gevallen waren in de skigebieden. De dichtste besmettingshaard was driehonderd kilometer daarvandaan. Moest je op basis van die info beslissen of ze het land niet binnen mochten? Dan kan er ‘nee’ geantwoord worden. Het is pas een inschattingsfout als je het op basis van de info van dat moment anders had moeten doen.”