Expert vraagt extra belastingen: “Niet enkel voor rijken en bedrijven, maar voor iedereen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Professor fiscaal recht Michel Maus ziet de economie niet snel de putten van de coronacrisis delven. Er zijn volgens hem hoe dan ook extra belastingen nodig.

Door de economische terugval zou er volgend BNP Paribas een begrotingstekort zijn van 46 miljard euro. En volgens Maus is het einde nog niet in zicht, maar waar dat zal uitkomen, weet hij niet. “Een miljard meer of minder maakt het verschil niet”, zei Maus in ‘De Afspraak’.

Een zachte oplossing is er niet, dus moeten er nieuwe belastingen komen. “Er zijn economen die zeggen dat als de economie herpakt, dan zal dat een katalysator zijn die de economie sneller en sneller zal doen draaien, en dat zal op termijn voldoende zijn om die schulden weg te werken, maar daar geloof ik persoonlijk niet in.”

En veel andere mogelijkheden ziet Maus niet. “Of besparingen, maar crisisfiscaliteit zal toch noodzakelijk zijn om aan extra inkomsten te raken.” Professor Maus denkt dan terug aan premier Dehaene in 1992: “Hij heeft de tarieven in de inkomstenbelasting met 3 procent verhoogd, voor lonen maar ook in de vennootschapsbelasting”. Voor Maus moeten de inspanningen ook nu “breed uitgerold worden”. De roep om "de rijken of de bedrijven" te belasten, vindt bij hem geen genade, iedereen moet mee betalen.