Iedereen testen op coronavirus? "Dit is gewoonweg niet doenbaar"

door: MRO
Belangrijke wapens in de strijd tegen covid-19 zijn contactopsporing en testen. De volledige bevolking testen is echter niet haalbaar, legt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) uit.

"Een test is een momentopname. Als je iedereen test, zou misschien vijf procent van de bevolking positief testen en wat ga je dan zeggen? Voor hetzelfde geld zijn er vijf procent andere mensen die in incubatietijd zijn en die op dat moment negatief zijn."

"Je zou dus bijna om de zeven dagen alle mensen moeten gaan hertesten om een beeld te krijgen. Dat is gewoonweg niet doenbaar." Intussen verzamelt men wel cijfers over het aantal Belgen dat antistoffen heeft ontwikkeld.

"Volgens onze laatste metingen is zowat zes procent van de Belgische bevolking met corona in contact geweest en heeft dus ook antistoffen. Dat is een meting van vier weken geleden."

"Deze week verzamelen we bloedstalen om dit opnieuw in kaart te brengen. Om de drie weken herhalen we dat om te kijken hoe die situatie evolueert", aldus Pierre Van Damme in gesprek met Redactie24.