Epidemioloog Van geertruyden waarschuwt: “De volgende stap is een grote uitdaging”

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
De strikte lockdownmaatregelen werden de afgelopen periode stap voor stap versoepeld. De grootste uitdaging moet echter nog komen, waarschuwt professor Jean-Pierre Van geertruyden (UAntwerpen).

Het risico op besmetting neemt fors toe naarmate je meer mensen tegenkomt. Bij de versoepeling van de maatregelen werd het aantal mensen waarmee je in contact komt nog telkens beperkt en mensen zijn op dit moment gesensibiliseerd. Dit is evenwel niet doenbaar op het moment dat men de beperking op vrijetijdsbesteding gaat opheffen.

“Wat een heel delicate oefening wordt, en dat gaat de volgende stap zijn, is de heropening van alles wat met vrijetijdsbesteding te maken heeft. Werken, school en privé zijn bij de meeste mensen allemaal relatief stabiele contacten, maar bij vrijetijdsbesteding kom je voortdurend andere mensen tegen en heb je mogelijks ook een ‘lossere’ attitude.”

“Je gaat naar een festival, een voetbalwedstrijd, op restaurant of café en je komt mensen tegen die je anders nooit tegenkomt”, aldus Jean-Pierre Van geertruyden. “Hoe lang, hoe intens en waar je nieuwe mensen tegenkomt zijn allemaal cruciale parameters die we zo laag mogelijk moeten houden.”