Vlamingen moeten zelf geld aanbrengen voor nieuw welvaartfonds

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden dat de Vlaamse regering bijkomende steunmaatregelen voor bedrijven heeft goedgekeurd in een nieuw solvabiliteitsplan.

"Heel wat bedrijven teren momenteel noodgedwongen op hun reserves", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens."Deze bijkomende maatregelen versterken de financiële draagkracht van ondernemingen om uit deze coronacrisis te geraken en er wordt daarbij ook actief beroep gedaan op de Vlaamse spaarder. Het is belangrijk dat iedereen vertrouwen heeft in onze economie want dat is onze toekomst."

Zo zal PMV het initiatief nemen om een welvaartsfonds op te zetten dat slapend spaargeld van particulieren activeert en de solvabiliteit van bedrijven in Vlaanderen kan opkrikken. Dit moet privaat kapitaal mobiliseren om deel te nemen aan kapitaalsverhogingen en achtergestelde leningen ten behoeve van onze ondernemingen.

Het gaat om een fonds ter waarde van 500 miljoen euro. Dat zal zich voornamelijk richten op veelbelovende start-ups en scale-ups en innovatieve bedrijven. "Het is cruciaal dat we er samen alles aan doen om deze bedrijven te ondersteunen, want dit zijn onze bedrijven van de toekomst, die zorgen voor de jobs en welvaart van morgen", zegt Hans Maertens.

Naast de winwinlening komt er nu ook een vriendenaandeel, dat familie en vrienden moet aanmoedigen om aandelen te verwerven in kmo's. Dezelfde bedragen die worden verstrekt als achtergestelde lening, moeten ook als kapitaalparticipatie kunnen worden gegeven. "Ook hier wordt actief beroep gedaan op het spaargeld van de Vlaming om mee te participeren in kmo's", aldus nog Hans Maertens.