“Ik had vaak het gevoel: wat loopt er nu weer mis?”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Margot Cloet, de ceo van Zorgnet Icuro, een koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra uit de non-profitsector, vindt dat het in België voor een klein land allemaal te ingewikkeld aan toe gaat.

Er zijn tijdens de coronacrisis te veel organen waarmee het virus te lijf wilden gaan: de veiligheidsraad, het crisiscentrum, de exitgroep, de aparte expertengroep voor economische relance, De Risk Management Group, de Risk Assessment Group, het Riziv…

En daartussen zitten nog alle ambtenaren en beleidsmakers van zowel de federale als regionale regeringen. “Er is geen eenheid van commando”, zegt Cloet. “Grotesk wil ik het niet noemen. Maar ik had toch vaak het gevoel: wat loopt er nu weer mis. Niemand heeft slechte bedoelingen maar de manier waarop alles georganiseerd is, is redelijk complex.”

En daar moeten lessen uit getrokken worden voor de toekomst. “Wat de crisis ons geleerd heeft, is dat we zo niet verder kunnen. Er moet meer homogeniteit komen in de bevoegdheden, meer onderlinge afstemming én een aanpak op langere termijn.”