Handgel is niet zonder gevaar: “Rechterhand van mijn man in brand gevlogen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Door het coronavirus moeten we afstand nemen van elkaar en regelmatig onze handen wassen. Als dat niet lukt, kan je nog altijd je handen ontsmetten.

Maar je kan toch maar best voorzichtig zijn met producten om je handen te ontsmetten. Daniëlle uit Putte laat in het Radio 2-programma ‘De Inspecteur’ dat zo’n handgel niet zonder gevaar is.

“Mijn man Hector wrijft onlangs zijn handen in mijn handgel. Hij gebruikt redelijk wat van die gel en meteen daarna grijpt hij naar de aansteker om z'n sigaar op te steken. Hij klikt die open en meteen ontstaat er een steekvlam van zo'n 20 cm hoog.”

“De rechterhand van Hector vat meteen vuur. Hij schrikt en slaat daarop direct met zijn linkerhand op de rechter in een poging om het vuur te doven. Een slecht idee want ook die linkerhand vat vuur. Daarop trekt hij z'n trui uit en omdat de stof over z'n handen wrijft, doven de vlammen".

Het vuur stopte snel, maar Hector hield er wel brandwonden aan over van de tweede graad.” Links valt het nog mee, maar rechts heeft hij brandwonden van de 2e graad. Hij liet zich verzorgen in het brandwondencentrum en tot op vandaag moet hij nog regelmatig op controle. "Hector is voorlopig de enige die een dergelijk ongeval heeft meegemaakt, maar toch wil ik iedereen graag waarschuwen. Zo'n handgel is niet onschuldig!"

Toxicologe Vera Rogiers legt uit hoe dit kan. “Veel mensen staan er niet bij stil maar we hebben het hier wel over alcoholgel. Om een goeie werking te garanderen, moet er minstens 70% alcohol in zitten en liefst meer. Dat hoge percentage is nodig om het virus te kunnen doden."

"De alcohol zweeft als het ware rond je handen"
Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt het ook even voor de handgel verdampt is. “Als je zo'n alcoholgel gebruikt, dan gaat er door de verdamping een wolkje alcoholdamp rond je handen hangen. De alcohol zweeft als het ware rond je handen.”

“Gebruik je dan onmiddellijk een ontstekingsbron in de buurt van die wolk, dan krijg je dus een steekvlam. Hoe warmer het is, hoe langer de wolk blijft hangen. Dus zeker op warme zomerdagen of in de buurt van een BBQ moet je hiervoor opletten."