Nog steeds geen app voor contact tracing: “Een heleboel niet zo propere zaakjes gebeurd”

door: BVDO
Lize Raes, die samen met haar broer het wiskundige model ontwierp waarmee België de curve probeert te voorspellen, is niet te spreken over het feit dat er nog geen app gebruikt wordt voor contact tracing.

Want contact tracing is voor haar absoluut noodzakelijk. “De curves dalen, al is het dan heel traag. Om de curves laag te houden, is contactonderzoek héél belangrijk. Daar belast je niemand mee. Daarvoor moet je contactonderzoekers inzetten én gebruikmaken van een app. Die app zou er nu toch komen.”

Maar de app is er nog niet. “Half maart had een Belgische groep al een app klaar, Covid-19 Alert, die helemaal ‘privacy-proof’ was. Eind maart waren er vijftien verschillende apps waarvan sommige bijna volledig op punt stonden. Daar is niets mee gedaan, omdat er een heleboel niet zo propere zaakjes zijn gebeurd. Organisaties die baat hadden bij manuele contacttracing en daar veel geld mee konden verdienen, hebben druk uitgeoefend.”

Er was zelfs veel meer aan de hand volgens Raes. “Mensen die klaarstonden met een app, zijn opgebeld en bedreigd. Ze kregen te horen dat in de media zou verteld worden dat hun app zo lek was als een zeef, als ze de app zouden durven te lanceren. Dat is heel triestig. En op een moment dat er zoveel doden vallen, vind ik dat absoluut schandalig. Het ergste is dat er mensen zijn die de app toen hebben afgeschoten en nu op de eerste rij staan om zichzelf bij de app te betrekken. Ik hoop dat er onderzoek zal komen, al is het nu misschien niet het beste moment daarvoor.”