VAB voorspelt veel autopech in de zomer en geeft tips: "Zo kan je miserie vermijden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Door het coronavirus zullen dit jaar meer mensen kiezen voor een autovakantie. VAB-Reisbijstand verwacht daardoor extra pechgevallen en geeft tips om die te voorkomen.

"We verwachten door de grote stijging van het aantal autovakanties een hete zomer op de alarmcentrale. Zowel auto als chauffeur worden namelijk zwaar belast - denk maar aan de afstand, hitte, vermoeidheid en belading", klinkt het.

VAB geeft reizigers ook tips: kijk je banden na, want in het buitenland de juiste band vinden, kan soms een moeilijke zoektocht zijn. Zwaarbeladen wagens kunnen best wat meer bandenspanning gebruiken. Winterbanden dienen absoluut vervangen te worden.

Controleer ook de koelvloeistof. "Bij 1 op de 5 pechgevallen in het buitenland tijdens de zomermaanden gaat het om motorproblemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar best kun je voor vertrek de koelvloeistof controleren."

Batterij

Batterijproblemen kunnen voorkomen worden door de motor uit te schakelen wanneer je lang moet stilstaan, in een file bijvoorbeeld. "En waak erover dat stroomverbruikers(radio, koelbox, navigatiesysteem...) uitgeschakeld zijn wanneer je de wagen parkeert."

VAB raadt ten slotte aan om voldoende uitgerust te vertrekken en voldoende pauzes in te lassen. De mentaliteit van "zo lang mogelijk doorrijden" wordt als gevaarlijk gezien. Ook 's nachts rijden wordt afgeraden.