Ivan Van de Cloot: “Als men coronabelastingen blijft verzinnen, dan vergroten we ons probleem”

door: MRO
Afbeelding bron: Itenera
De coronacrisis heeft de overheidsschuld nog groter gemaakt. De zoektocht naar geld loopt en daarbij worden heel wat ballonnetjes opgelaten. Topeconoom Ivan Van de Cloot beklemtoont dat men moet aanvaarden dat de coronacrisis de overheidsschuld vergroot en dat er een doordachte fiscale hervorming moet komen.

“We hebben al een problematisch fiscaal systeem, door de belastingdruk en door de complexiteit. Als men zomaar de gelegenheidsbelastingen uit zijn duim blijft zuigen, en daar zijn sommigen heel sterk in, dan vergroten we ons probleem.”

“De eerste schok met tijdelijke uitgaven en minder inkomsten door de coronacrisis, die absorbeer je in je schuld. Daarvoor ga je geen nieuwe belastingen voorzien. Men bedenkt zomaar coronataksen, maar de schade door de crisis, daarvan aanvaarden we dat die de overheidsschuld vergroot”, aldus de econoom tegenover Redactie24.

Structurele ingrepen voor structureel tekort

“Voor de crisis was er al een structureel tekort en dat werd groter door onder meer de vergrijzing, de pensioenen. Dat zijn geen tijdelijke uitgaven en voor dat gat gaat men structurele ingrepen moeten doen aan de uitgavenkant en wellicht ook aan de inkomstenkant.”

“Voor de coronacrisis was er al de noodzaak aan een doordachte fiscale hervorming. Die nood is er nu nog steeds en dat heeft te maken met het vereenvoudigen van de complexiteit van ons systeem. Dit moet door het schrappen van uitzonderingssystemen.”

“De grote discussies moeten aan bod komen waarbij je arbeid minder belast en je een verschuiving maakt naar milieufiscaliteit omdat je je maatschappij duurzamer wil maken.” 

“Er zijn altijd mensen die in de aandacht komen door ballonnetjes op te laten, maar je moet het systeem in zijn geheel bekijken want anders blijf je bricoleren.” Ivan Van de Cloot schreef hierover het boek ‘Taxshift, waarom ons land een belastinghervorming nodig heeft’.