Overheid gaf al miljarden coronasteun uit: “Niets is gratis, dat zullen we ooit moeten terugbetalen”

door: WVDS
Afbeelding bron: Pixabay

Econoom Frederic Vermeulen (KUL) vindt het goed dat de overheid bedrijven en gezinnen financieel steunt in deze moeilijke coronaperiode. Maar hij benadrukt dat niets gratis is en alles ooit wel zal terugbetaald moeten worden.

“Ik verwacht meer problemen naarmate de pandemie nog lang zal aanhouden. Zeker wanneer bepaalde sectoren, zoals de horeca en evenementensector, opnieuw stilgelegd zullen worden, hoe erger het zal zijn. Ik vind het wel belangrijk dat als dat scenario zich voordoet er ook genereuze steunpakketten mogen verleend worden.” 

“Natuurlijk zullen we die factuur ook allemaal mogen betalen, niets is gratis. Al die vele middelen die gaan naar werkloosheidsuitkeringen, coronasteun,... Ooit zullen we die kosten moeten terugbetalen, maar dat valt dan ook onder een vorm van solidariteit tussen de mensen die niet getroffen geweest zijn en zij die wel getroffen zijn.”

Economisch herstel

Frederic Vermeulen verwacht dat het economisch herstel er snel kan komen na de pandemie. “Ik denk dat het herstel redelijk snel kan komen. Als we kijken naar de voorbije maanden, toen ons leven redelijk normaal is verlopen had ik het gevoel dat er meer optimisme was en dat we meer deden, met een bloeiende horeca en volle zalen.”

“Ik denk dat veel dingen vrij snel zullen hernemen. Mensen die hun levenswerk hebben zien overkop gaan, die zullen misschien wel getekend zijn voor het leven. Anderen zien er dan misschien weer opportuniteiten in.”

Download nu de gratis app van Redactie24