Voor Jean-Marie Dedecker mag er meer verdwijnen dan Leopold II: “Doek die hele poppenkast op”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Voor Jean-Marie Dedecker moeten standbeelden niet verdwijnen, maar mag er wat meer duiding komen.

Hij reageert daarmee op de beeldenstorm die momenteel aan de gang is in de nasleep van de Black Lives Matter-betogingen. “Alle beelden van blank koloniaal gajes moeten nu ook weg, koning Leopold II incluis”, schrijft Dedecker voor Knack. “Het is nochtans leerrijk om door ons vlakke land te wandelen en herinnerd te worden aan dit stukje foute vaderlandse geschiedenis, en vooral aan wat de Saksen-Coburgs bijeen gestolen hebben.”

“Ik stel voor die standbeelden als relikwieën uit een gruwelijk verwerkt verleden te laten staan, en er een bordje bij te hangen met wat dit tuig uitgericht heeft, en welke elite er verschrikkelijk van geprofiteerd heeft.”

En dan mag de koninklijke familie mee verdwijnen. “Als men ze toch tot de grond wil afbeitelen, mij niet gelaten, als men er maar tegelijkertijd de ganse Lakense poppenkastdynastie mee opdoekt. Allemaal opgetrokken uit geroofd geld.”

Dedecker ziet wel dat er heel veel mensen misbruik willen maken van de situatie. “Ik heb het echter veel lastiger met die politiek-correcte schreeuwmormels die telkens de misbruiken uit het verleden uitvergroten en aanwakkeren om ons een schuldgevoel aan te praten. Lui die ons racisme en fascisme aanwrijven alsof het een onderdeel van ons cultureel erfgoed is.”