"Als Wilmès opnieuw premier wordt, zal ze die zetel niet 100% verdiend hebben"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Sophie Wilmès staat aan het hoofd van de minderheidsregering die ons land doorheen de coronacrisis loodst. Of zij ook de premier zal zijn in een nieuwe federale regering, valt nog af te wachten. In dat geval zal ze toch uit een ander vaatje moeten tappen, vindt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent).

Sophie Wilmès kan zich voorlopig concentreren op het aanpakken van de coronacrisis. Voor het overige heeft zij niets gedaan, daar had zij ook geen mandaat voor", begint Nicolas Bouteca zijn analyse over de huidige premier tegenover Redactie24.

“Als je naar internationale vergelijkingen kijkt, dan blijkt daaruit dat België toch niet fantastisch heeft gescoord. Dat ligt niet enkel aan Wilmès, dat ligt ook keuzes die in het verleden zijn gemaakt en die ervoor hebben gezorgd dat de coronacrisis niet optimaal kon worden aangepakt.”

“Je zou van haar mogen verwachten dat ze het initiatief neemt om toch een echte regering op de been te brengen. Als ze echt de ambitie heeft om premier te zijn, dan denk ik dat zij de aangewezen persoon is om dat te doen en dat laat ze na."

Initiatief nemen

"Als zij opnieuw premier zou worden, dan zal ze toch niet de premier zijn die die zetel 100% heeft verdiend, zoals premiers in het verleden die vaak toch wel hebben verdiend door zelf de onderhandelingen in handen te nemen en de kar te trekken."

"Als zij de nieuwe premier wordt, zal ze zeker meer initiatief moeten nemen dan ze nu doet. De manier waarop ze nu premier speelt en ook haar rol niet opneemt in de formatie, dat zou geen aanleiding geven om te zeggen dat zij een heel goede eerste minister is. Daar zal ze toch uit een ander vaatje voor moeten tappen."

Op de achtergrond

"Zij is een bestuurder en dat kan ze wel, maar ze moet ook de belangrijkste politicus van het land willen zijn en dat is ze op dit moment niet. Ze speelt op de achtergrond mee, maar de echte macht ligt bij de partijvoorzitters in deze formatie ondanks zij het aanbod heeft gekregen om de formatie te leiden.”