“Wallonië had liever een socialist dan Maggie De Block op Volksgezondheid gezien”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Bakken kritiek heeft Maggie De Block al over zich gekregen en de kans dat deze coronacrisis haar kop kost, lijkt ontzettend groot.

Vooral in Wallonië is de kritiek op de beslissingen en het gedrag van Maggie De Block groot. “Zij wordt met alle zonden overladen, zeker in Franstalig België, en deels onterecht. Daar spelen politieke en syndicale agenda’s bij sommigen die liever een socialist op Volksgezondheid zouden zien”, zegt politicoloog Dave Sinardet aan Het Laatste Nieuws.

Politiek gezien lijken de pijlen van De Block allemaal geschoten. “Ze is er ook het gezicht van de besparingspolitiek van de Zweedse coalitie, en dat moet ze nu cash betalen. Zij draagt er wel de politieke verantwoordelijkheid voor dat ons land niet goed genoeg was voorbereid op een pandemie. Daar heeft ze meerdere kansen gemist: er was niet eens een strategische stock aan mondmaskers.”

Ook de zorgsector keert Maggie De Block heel graag de rug toe. Het systeem bleef overeind, maar wiens verdienste dat is, is nog maar de vraag. “In de ziekenhuizen hebben we nooit onze maximumcapaciteit gemist, maar in hoeverre dat haar verdienste is? Ik twijfel. Ze zat natuurlijk geprangd tussen negen ministers van Volksgezondheid, maar ze heeft ook nooit echt op tafel geklopt.”